Ako pripraviť dokonalé espresso

Ako pripraviť dokonalé espresso

Pripraviť si skvelú šálku espressa vie byť celkom náročné. Vyžaduje si to kvalitné kávové zrná, správny recept, dobrý a vyčistený kávovar aj mlynček na kávu.

Ponúkame vám naše rady a postupy, ktorými si pripravíte vynikajúcu šálku espressa či už doma, alebo v kancelárii.

Štúdiu kávy sa už venujeme nejaký ten čas. Najskôr ako milovníci kávy, neskôr baristi a napokon pražiari. Máme pocit, že po desiatkach tisícok pripravených a skonzumovaných espressách sme získali celkom slušný prehľad v danej oblasti.

Publikovaním tohto blogu sa chceme s vami podeliť s niektorými vecami, ktoré sme doposiaľ objavili. Tu sú tie najlepšie tipy a triky od nás pre vás:

 

1. Páka musí byť vždy čistá  

Ešte pred tým, než vložíte dávku kávy do páky uistite sa, že je čistá a suchá. Vlhkosť alebo zvyšky pôvodnej kávy spôsobia, že výsledné espresso bude takpovediac pre-extrahované a jeho chuť bude nechcene horká.

 

2. Dávkovanie musí byť presné 

Najlepším spôsobom je použiť mlynček s dávkovačom. Stačí priložiť čistú páku na tlačidlo mlynčeka, ktorým sa spustí mletie jednej dávky potrebnej na espresso.

Ak však chcete pôsobiť ako skutočný barista, overte si namletú dávku kávy ešte predtým, než kávu utlačíte a vložíte do kávovaru.

Týmto spôsobom si môžete byť 100% istí, že máte v páke tú správnu dávku kávy – nie málo, ani priveľa. 

Ak však nedisponujete profesionálnym mlynčekom, nič sa nedeje. Stačí, ak na dávkovanie pomletej kávy použijete správnu odmerku, v ktorej káva musí byť zarovnaná s okrajmi. Alebo si kľudne dávku odvážte – ako v predošlom prípade. 

 

3. Káva v páke musí byť rozmiestnená rovnomerne 

S najväčšou pravdepodobnosťou bude káva v páke po jej nadávkovaní pripomínať kopček alebo pyramídu.

To znamená, že zrnká sú v páke rozložené nerovnomerne a je potrebné s tým spraviť poriadok ešte skôr, ako použijete tamper (nástroj na utláčanie pomletej kávy v páke).

Keby ste to nechali tak, v niektorých častiach páky by bolo nahromadenej kávy priveľa, v iných zase primálo. Nesprávne rozloženie zŕn môže viesť k prietoku vody namiesto kávy, takže si dajte na to pozor. 

V prípade, že všetky kroky beriete naozaj vážne, skúste použiť nástroj na rovnomerné rozmiestnenie mletej kávy. Tieto nástroje sú skvelým spôsobom, vďaka ktorému viete zvýšiť konzistenciu vami pripraveného espressa.  

 

priprava espressa

Čerstvo pražená káva je základom úspechu v príprave espressa

 

4. Tamper musí byť použitý rovnomerne a konzistentne 

Na baristickom školení nás učili, že káva by mala byť utláčaná tlakom 20 kg. Poďme ale použiť tamper trocha modernejším spôsobom.

Cieľom stlačenia kávy v páke je odstrániť akýkoľvek voľný priestor vzduchu medzi zrnkami a zabezpečiť tak rovnomerný povrch.

Kávu utláčajte tak dlho a tak silno, až máte pocit, že už neexistuje žiaden voľný priestor medzi zrnkami v páke.

Dbajte na to, aby bol povrch vodorovne urovnaný. Vyhnete sa tým nadmernému pretekaniu vody, resp. nedostatočnému pretekaniu kávy.

 

5. Prepláchnite hlavu kávovaru pred každým použitím

Pred vložením páky do hlavy kávovaru je vhodné ju prepláchnuť pustením vody, aby sa z nej odstránila všetka káva z predošlého použitia.

Je to ten najefektívnejší spôsob akým dosiahnete, že kávovar ostane vždy čistý. Preplachovanie tiež zabezpečí správne nahriatie hlavy kávovaru, vďaka čomu bude extrakcia kávy lepšia.

 

6. Po vložení páky spustite kávu okamžite 

Akonáhle je hlava prepláchnutá, vložte do nej páku a bezodkladne spustite extrakciu kávy. Ak nezačnete extrahovať okamžite, teplo z hlavy môže „spáliť“ povrch vloženej kávy a viesť tak k horkej chuti espressa.

V skutočnosti by ste za tento nedostatok stratili na majstrovstvách sveta baristov bod.

 

7. Dávajte si pozor na výsledný nápoj a čas jeho prípravy

Teraz je rad na samotnú prípravu espressa. Ak používate kávovar s volumetrickým dávkovaním vody, stačí len nastaviť čas extrakcie.

Ak je doba extrakcie príliš krátka – nedostatočná, alebo príliš dlhá – nadmerná, môžete rovno pripraviť nové espresso.

Odporúčame pritom skontrolovať hrúbku mletia zŕn a dávku kávy. Ak používate manuálny typ kávovaru, dôkladne posúďte výsledný nápoj.

Ak napríklad espresso pretečie príliš rýchlo znamená to, že je zriedené, miernejšie a pravdepodobne bolo tiež nadmerne extrahované.

 

ako pripravit espresso ristretto lungo

 

8. Espresso podávajte s úsmevom :)

Ak ste postupovali podľa týchto krokov a použili naozaj dobrý recept na prípravu espressa je takmer isté, že ste dokonale zvládli prípravu vynikajúcej šálky kávy.

Čo sa týka baristov pracujúcich v danom odvetví, je dôležité poskytnúť kvalitný servis zákazníkom. Povedať im niečo o káve, ktorú používate, aké chute by mali v espresse očakávať a pod.

Najdôležitejšie zo všetkého je – usmievať sa, pretože chutným espressom a úsmevom môžete niekomu spríjemniť deň.

 

9. Vyhoďte použitú kávu, vyčistite páku a prepláchnite hlavu

Po servírovaní udržujte miesto prípravy čisté a upratané. Vyčistite páku od starej kávy, opláchnite hlavu kávovaru a vložte ju späť.

Je oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a príjemnejšie pripraviť ďalšie espresso, keď je všetko na svojom poriadku.