Káva mesiaca: Sumatra, Indonézia

Káva mesiaca: Sumatra, Indonézia

Ak chcete vedieť, aké náročné je opísať Indonéziu, stačí sa pozrieť na jej topografiu. Krajinu tvorí 17 000 ostrovov. Je posiata sopkami, ktorých je celkovo viac ako 300 a niektoré sú stále aktívne. 

Je to krajina rozmanitých komunít, ktoré hovoria viac ako 350 rôznymi jazykmi, so starobylými hinduistickými a budhistickými chrámami, ako aj moslimskými mešitami po celej krajine. 

kava indonezia sumatra

Hojne sa tu vyskytujú husté bambusové háje, ryžové polia, domy na koloch, hustá džungľa a tigre. Vzduch napĺňa vôňa klinčekov a mnohých druhov korenia. 

A tajomstvo Indonézie azda najlepšie reprezentuje jeden z jej najstarších obyvateľov - varan komodský známy ako aj komodský drak, najväčší jašter na svete.

 

História sumatranskej kávy

Dnes je sumatranská káva pomerne známa, no táto rastlina sa v Indonézii objavila až koncom 17. storočia. 

Holandská Východoindická spoločnosť (East India Company), ktorá sa snažila prelomiť monopol na obchod s kávou, ktorý v tom čase mali arabskí obchodníci, priviezla na ostrovy prvé kávovníky. 

Holandská koloniálna vláda, ktorá ovládala veľkú časť regiónu, začala experimentovať s výsadbou v blízkosti Batávie (dnešná Jakarta) a na niekoľkých ďalších miestach. 

kava sumatra prazena

Holandské obchodné lode pri pobreží Batávie, okolo roku 1665.

Niektoré rastliny sa ujali a v roku 1711 sa domov do Európy začala vyvážať prvá zelená káva. Úspechy sa dostavili rýchlo a do desiatich rokov sa vývoz kávy zvýšil na 60 ton ročne. 

Indonézia sa stala najväčším producentom kávy po Etiópii a Arábii a obchod s touto komoditou tam až do 90. rokov 17. storočia kontrolovala holandská East India Company.

Do polovice 70. rokov 19. storočia vznikli na indonézskych ostrovoch Jáva, Sumatra a Sulawesi veľké kávové plantáže. 

Keďže dopyt po káve rástol, vznikli cesty a železnice na prepravu kávových zŕn z vidieckych horských pestovateľských oblastí do prístavov na vývoz.


Jedinečné spracovanie: tajomstvo koncentrovanej chuti a nízkej kyslosti

Káva zo Sumatry je známa tým, že má nízky obsah kyselín. Dôvodov, prečo je to tak, je niekoľko, ale najdôležitejší je spôsob, akým miestni poľnohospodári kávu spracúvajú. 

Tento proces je známy ako mokré lúpanie alebo v miestnom jazyku "giling basah". Je to hrubší, resp. menej dálikatny spôsob spracovania čerešní v porovnaní s metódou obľúbenou v Latinskej Amerike.

Táto metóda je jedinečná z niekoľkých rôznych dôvodov. Hoci sa začína mechanickým postupom na odstránenie šupky kávového zrna, potom sa nechá jeden deň fermentovať. Táto mierna fermentácia odstráni časť lepkavosti. 

Kávové zrná sú potom chránené pergamenom, keď sa umyjú a nechajú sa sušiť. Zrná sa potom nesušia tak intenzívne. Namiesto 10 % vlhkosti, ako je to pri iných metódach sušenia, sa pri metóde mokrého lúpania zachováva približne 35 % vlhkosti.

Okrem toho majú kávové zrná aj inú farbu. Väčšina nepražených kávových zŕn je zelená, ale vďaka pôde v tejto oblasti sú tieto kávové zrná modré. 

Čiastočne sa to pripisuje nízkemu obsahu železa v pôde, čo je zaujímavé, keďže pochádza zo sopečnej oblasti, kde by zvyčajne bolo železo všade.


Pôvod a chuťový profil

Naša káva bola vypestovaná v oblasti sumatranskej hory Gayo, ktorá je súčasťou pohoria Aceh Tengah. Toto pohorie, ktoré sa prudko dvíha z pobrežných nížin najsevernejšej provincie Sumatry, je historickým domovom národa Gayonov. 

Ideálne podmienky pestovania v tejto oblasti podporili dlhú históriu a jedinečnú povesť kvality kávy "Gayo Mountain".

kava sumatra prazena

Pre túto kávu sú charakteristické sladké, zemité tóny zeleného korenia a červeného ovocia spolu so sirupovitým telom a dlhotrvajúcou dochuťou. Pod zemitosťou sa skrývajú aj tóny vanilky, kakaa a cédrového dreva. 

Za svoju jedinečnosť vďačí kávovému procesu, ktorý je na Sumatre známy ako "Giling Basah". Vďaka nemu získajú predpražené kávové zrná jedinečnú modrozelenú farbu, na rozdiel od zelených zŕn, ktoré sa sušia "normálnym" postupom (po celý čas sušenia sú vystavené slnku), a umožňujú získať bohatú chuť, ktorá definuje dobrú sumatranskú šálku! 


Aké zákusky sa hodia ku káve Sumatra?

Vďaka svojej korenistej bylinnej chuti a jemnej štruktúre sa sumatranská káva veľmi dobre kombinuje so sladkými a krémovými dezertmi.

Skúste si dať šálku s tvarohovým koláčom, krémom brulée, banánovým dezertom alebo čímkoľvek, čo obsahuje škoricu alebo javorový sirup.