Káva mesiaca: predstavujeme kávu z Hondurasu

Káva mesiaca: predstavujeme kávu z Hondurasu

V posledných rokoch sa Honduras ukázal ako jeden z najvýznamnejších pestovateľských oblasti kávy. V roku 2011 prekonal Guatemalu a stal sa najväčším producentom kávy v Strednej Amerike. Kávový svet si nemohol nevšimnúť vynikajúcu kvalitu miestnej kávy.

Na rozdiel od okolitých krajín kávová história v Hondurase nebola zasiahnutá následkami kolonizácie.

Keďže väčšina kávy vypestovanej v Hondurase bola až do konca 20. storočia určená na miestnu spotrebu, jeho obyvateľov nezotročovali na kávových plantážach kvôli exportu, na ktorý bola v tom čase sústredená veľká pozornosť.

 

honduras prazena kava region

Jednoducho povedané, Honduras bol v tomto smere nezaujímavou krajinou, keďže sa káva v ňom vypestovaná nikam nevyvážala. 

Vďaka neskoršiemu pokroku v miestnej infraštruktúre a lacnej pracovnej sile sa Honduras javil ako rozumná investícia.

Kávový priemysel sa v krajine rozvinul takým prevratným tempom, že za niekoľko desaťročí sa stal vývozcom číslo 1 v rámci celej Strednej Ameriky.

Ak vezmeme do úvahy fakt, že v danom pásme zápasil s ďalšími kávovými veľkomocami ako Salvádor, Panama či Guatemala, je v skutku obdivuhodné, čo Honduras dokázal.

copan region kavy honduras

Plaza de Copán Ruinas sa nachádza len kilometer od pozostatkov Májskej civilizácie v Hondurase. Káva v našej ponuke pochádza práve z tejto oblasti. 

Vzťah medzi kávou a Hondurasom je už tak hlboko zakorenený, že je takmer nemožné hovoriť o jednom a pritom nespomenúť to druhé. 

Dnes je totiž Honduras jedným z najväčších producentov kávy v Latinskej Amerike, čím sa stáva priamym konkurentom iným významným krajinám v kávovom svete ako Kostarike či Kolumbii.

A ak to doposiaľ nebolo zrejmé, takáto ohromná cesta k úspechu sa samozrejme nezaobišla bez kameňov úrazu. 

 

História

Prvá zmienka o prítomnosti kávy na Hondurase je z 12. septembra 1799. Záznamy z prístavu prezrádzajú, že v tento deň dorazili do krajiny 3 sudy kávy z Havany na Kube. 

O takmer storočie neskôr v roku 1894 nebola produkcia kávy v krajine taká masívna. Vyžadovalo si to väčšiu investíciu s neistou návratnosťou v najbližších rokoch, na ktorú mnohí malí farmári neboli schopní čakať. Napriek tomu sa korene dnes najväčšieho priemyslu v krajine začali postupne úspešne rozširovať.

 kava honduras zrno

V roku 1949 prevzal krajinu do vlastných rúk nový líder a okamžite začal s investovaním do budovania lepšej infraštruktúry a zvyšovania exportu vypestovanej kávy.

Chápal, že nedostatok ciest v minulosti sťažovalo vtedy neefektívny vývoz kávy a že vybudovaním nových ciest zaručí prístup na trhy ostatných ekonomík.

Rok 1998 si mnohí zapamätajú podľa hrozivého hurikánu Mitch, ktorý bol ničivou búrkou v mnohých smeroch. Okrem iného zasiahol a zničil takmer pätinu vtedajšej kávovej úrody v Hondurase a spôsobil obrovské škody na niekoľko rokov.

Po neustálom niekoľkoročnom snažení sa krajina v roku 2012 dočkala oficiálnej pozvánky od Specialty Coffee Association of America ako nominanta na producenta roka, čím sa oficiálne zaradila medzi elitných producentov kávy na svete. 

 

Kávové regióny a chuťový profil 

Urobme si rýchly výlet do každého zo šiestich hlavných oblastí pestovania kávy v Hondurase, aby sme lepšie pochopili, čím je každý z nich jedinečný.

Copán: Nachádza sa na západnej strane krajiny, nadmorská výška je okolo 1 – 1,5 km (približne 0,6 až 0,9 míle). Káva z tohto regiónu má v sebe istú sladkosť s nádychom čokolády a karamelu. Nechýbajú ani citrusové tóny, ktoré si môžete vychutnať. 

 

Copán. Honduras, ktorý máme v limitovanej ponuke pochádza práve z tejto oblasti.


Agalta: Tento región sa nachádza na juhovýchode. Podnebie je tu vlhkejšie a teplejšie, s nadmorskou výškou približne 1,1 – 1,4 km. Chute sú ovocné, ale stále majú výraznú čokoládovú vôňu a sladkosť.

El Paraiso: Kávovníky z El Paraiso sa nachádzajú v južnej oblasti a pestujú sa v nadmorskej výške 1,4 km. Tento región nedávno získal niekoľko ocenení. Káva z tohto regiónu má sladké tóny zeleného jablka, broskýň, čučoriedok a jemného jazmínu.

Montecillos: Táto oblasť dosahuje nadmorskú výšku až 1,6 km. Chladné noci údajne pomáhajú čerešniam dozrieť menej rýchlo, čo zvýrazňuje chuťový profil. Kávy z tohto juhozápadného regiónu sú celkom dobre hodnotené. Chuťové profily zahŕňajú množstvo ovocia spolu so sladkosťou typickou pre Honduras.

Opalaca: Nadmorská výška tu dosahuje vrchol okolo 1,5 km nad morom. Tento región sa nachádza pozdĺž východne od Copánu a je známy tým, že má niektoré z najkomplexnejších chutí, s ktorými sa v Hondurase stretnete.

Comayagua: Táto centrálna oblasť má nadmorskú výšku 1 – 1,5 km. Ľahká kyslosť, sladkosť, citrusy, to všetko sú príchute, ktoré môžete očakávať.