Čo je to latte

Čo je to latte

Latte je klasický kávový nápoj na báze mlieka. Stretáva sa s obľubou u mnohých ľudí, no len málokto vie, čo je vlastne zač.

Keď sa povie káva, jedno z prvých slov, čo viacerých napadne, je latte. Hustá mliečna pena a robustné espresso vytvárajú dokonalú kombináciu v podobe tohto nápoja.

 

Názov pochádza z talianskeho výrazu “caffè e latte”, čo v preklade znamená káva s mliekom. Štandardne uznávaným pomerom pre latte je 1/3 espressa, 2/3 napeneného mlieka s malou vrstvou mikropeny navrchu. Veľkosť latte sa pritom pohybuje od 295 do 355 ml v závislosti od preferencií. 

 

Prečo je latte také obľúbené

Hlavným faktorom obľúbenosti tohto nápoja je jeho univerzálnosť a schopnosť prispôsobiť sa. Variabilita latte spočíva v jeho dochucovaní rôznymi príchuťami sirupov ako karamel, vanilka či čokoláda.

Na jeho prípravu je tiež možné použiť okrem živočíšneho mlieka aj rôzne rastlinné ako sójové, mandľové, kokosové či ovsené.

Možností je naozaj veľa. Niektorí dokonca tento nápoj pretransformovali až tak, že miesto kávy doň pridávajú čaj. Medzi najobľúbenejšie patria masala chai, matcha, rooibos a iné.

Veľkou výhodou latte je skutočnosť, že ide o jeden z tých slabších kávových nápojov, aj keď obsahuje espresso. Vďaka prevažnej časti mlieka je však espresso zjemnené, takže je dokonalou voľbou pre tých, ktorí nemajú radi extra silné kávy. 

 

capucino kapucino cappuccino latte macchiatto espresso 

 

Legenda o latte

Ľudia si kombináciu kávy a mlieka užívajú už od 17. storočia a ako čas plynul, vyvinul sa aj názov a odkaz na ňu.

V rakúskych kaviarňach sa koncom 18. storočia začína objavovať nápoj s názvom "Kapuziner", ktorý pozostáva z kávy, smotany, cukru a korenia. Ide samozrejme o dnes známe cappuccino nazvané podľa kapucínskeho mnícha, ktorý tento nápoj obľuboval.

V roku 1867 sa prvýkrát stretávame s názvom "caffè e latte" v eseji Williama Deana Howellsa s názvom “Italian Journeys. "Caffè e latte" v taliančine znamená káva a mlieko.

Jedná sa teda o všeobecný názov pre kávu v kombinácii s mliekom.

V európskych domácnostiach sa káva s mliekom roky konzumovala ako súčasť raňajok no komerčný názov "Latte" predstavuje americký vynález.

Aj napriek jasnej definícii sa latte dodnes nesprávne zamieňa s rôznymi, zložením podobnými kávovými nápojmi. Sú nimi najmä nasledovné kávy:

 

Café au lait

Ide o predchodcu latte, ako ho poznáme dnes. Hlavným rozdielom medzi latte a café au lait je druh kávy, ktorá sa na ich prípravu používa.

"Café au lait" je francúzsky názov pre kávu s mliekom. Doslovný preklad je mliečna káva alebo jednoducho káva s mliekom.

Pripravuje z klasickej prekvapkávanej kávy, ktorá má v porovnaní s espressom ďaleko vyšší obsah kofeínu.

Pomer kávy a mlieka je v tomto prípade rovnako odlišný. Pozostáva z polovice prekvapkávanej kávy a polovice speneného mlieka, pričom latte obsahuje len jednu tretinu espressa a až dve tretiny mlieka. 

 

espresso macchiato latte machciato

Espresso macchiato (mlieko v espresse) a latte macchiato (espresso v mlieku, a prípadne aj spenené mlieko)

 

Latte macchiato

Ide o vzdialenejšieho bratranca latte a macchiata a predstavuje akúsi kombináciu ich oboch. Latte sa pripravuje z espressa a následného naliatia speneného mlieka.

V prípade latte macchiata je tento postup opačný. Ako prvé sa naleje mlieko a až následne espresso.

Mlieko je spenené tak, aby predstavovalo akúsi zamatovú mikropenu. V ďalšom kroku sa doň vyleje polovičné množstvo espressa (resp. ristretto) a na povrchu zanechá škvrnu, ktorej sa hovorí „macchia“.

Primárny rozdiel medzi latte a latte macchiato spočíva v poradí prísad a tiež v množstve espressa, vďaka čomu má latte macchiatto omnoho menší obsah kofeínu.

 

Cappuccino

Aj keď obidva tieto nápoje používajú jedno či dvojité espresso, je medzi nimi mnoho rozdielov. Cappuccino je espresso s napeneným mliekom a hrubou vrstvou mliečnej peny navrchu.

Aj napriek tomu, že latte aj cappuccino obsahujú spenené mlieko, cappuccino je známe tým, že má mliečnej peny viac. Ide o objemovo menší kávový nápoj, ktorý má približne 180 ml, z čoho polovicu tvorí espresso a polovicu mliečna pena.

Cappuccino je obľúbenou alternatívou aj vďaka spomínanej pene a zároveň silnejšiemu kofeínovému zážitku v porovnaní s latte.

 

cappuccino kapučíno

Kapučíno (cappuccino) a caffe latte. Cappuccino obsahuje viac mliečnej peny a štandardne je ozdobené korením, nastrúhanou čokoládou alebo kakaom. Latte sa zvykne ozdobiť pomocou latte art.

 

 

Čo potrebujete na prípravu latte

Na prípravu latte budete potrebovať espresso kávovar, napeňovač mlieka (ak tryska nie je súčasťou kávovaru), nádobu na mlieko, mlynček na kávu, 210 – 260 ml plnotučného mlieka, 16,5 g pomletých kávových zŕn a pohár v objeme 295 – 355 ml. 

 

Latte art

Mnoho baristov uznáva latte vďaka skvelej príležitosti zdokonaľovať svoje zručnosti v latte art.

Táto umelecká forma spočíva v metodickom nalievaní správne napeneného mlieka do espressa, čím vznikajú rôzne obrazce ako listy, kvety, srdce a pod.

V tomto umení sa každoročne koná aj medzinárodná súťaž latte art, ktorá je v kávovom svete vysoko cenená. 

 

Zhrnutie

Ako sme už v úvode naznačili, latte je naozaj univerzálny nápoj, ktorý je možné variovať podľa vlastných preferencií.

Nielen že sa samotné espresso v ňom dá nahradiť čajom, rovnako je možné si ho pripraviť ako ľadové latte, či doň primiešať obľúbenú príchuť sirupu.

Voľba je len na vás!