Kopi Luwak - cibetková káva: Čo by ste mali vedieť

Kopi Luwak - cibetková káva: Čo by ste mali vedieť

V prípade, že ste zbehlí a vyznáte sa v tých najzvláštnejších a najšpecializovanejších kávach na svete, pravdepodobne ste už počuli o kopi luwak.

Niektorí sa domnievajú, že ide o najlepšiu kávu na svete. V tomto blogu vám povieme prečo by ste ju mali vyskúšať a poukážeme na dôvody, kvôli ktorým by ste ju pravdepodobne nemali piť pravidelne.

 

Kopi Luwak: O čo sa vlastne jedná?

Je to káva pochádzajúca z Indonézie, ktorá prešla tráviacim traktom ázijského zvieraťa - cibetky palmovej.

 

cibetkova kava kopi luwak cibetka palmova

Voľne žijúca cibetka. ~95% cibetkovej kávy sa dnes však produkuje pomocou cibetiek držaných v zajatí, kde su kŕmené menejcennou kavou.

Cibetky sú mačkovité šelmy, ktoré sa po nociach túlajú po lesoch na Bali a jedávajú zrelé kávové čerešne. Tie sú následne vylúčené už v podobe zelených kávových zŕn.

História tejto špeciálnej kávy sa datuje do začiatku 17. storočia, kedy Holanďania zasadili kávovníkmi vôbec prvé kávové plantáže na Sumatre a Jave.

 

kopi luwak cibetkova kava volne zijuca

Pozbierané výkaly obsahujúce kávové zrná.

Podľa miestnej legendy obyvatelia spozorovali, ako isté divoké zvery požierajú zrelé kávové čerešne a zanechávajú po sebe zrná.

V tom čase bolo nemysliteľné a zakázané, aby si farmári pri zbere brali čerstvú kávu pre seba, tak sa rozhodli variť si kávu z ponachádzaných kávových zŕn.

Na začiatku 20. storočia sa táto špeciálna cibetková káva začína objavovať na svetovej scéne gurmánskych káv.

 

cibetkova kava prazena kopi luwak

Keďže káva bol obchodný artikel, farmári si pražili pozbieranu cibetkovú kávu ktorá bola považovaná za odpad.

 

Koľko stojí Kopi Luwak?

Cibetková káva je od jej počiatkoch veľmi populárna a inak tomu nie je ani dnes. Odhliadnuc od jej špecifického spracovania ide najmä o jej prémiovú cenu.

V porovnaní s kávovými zrnami spracovanými prirodzeným alebo mokrým spôsobom je cibetková káva 20 až 60 krát drahšia. Za 500g Kopi Luwak zaplatíme kľudne aj 500€.

 

Prečo by ste ju mali ochutnať?

Keď už poznáme nezvyčajný spôsob spracovania tejto výnimočnej kávy, prichádza na rad otázka, či je naozaj táto káva vhodná na pitie.

Cibetka palmová je natoľko múdra, že zožerie len tie najzrelšie kávové čerešne, čo sa pri manuálnom zbere nedá 100% zaručiť.

Pravdepodobnosť, že siahne po zašpinených alebo nezrelých čerešniach je minimálna. Navyše, tráviace enzýmy v žalúdku cibetky dodávajú zrnám jemnosť, výsledkom čoho je živočíšna šálka kávy. 

kopi luwak cibetkova kava prava autenticka

Počas prechádzania kávových čerešní cez žalúdok cibetky sú zrná úplne zbavené ovocia, ktoré ho po celú dobu pestovania obklopuje.

Nemôže sa stať, že by kúsok ovocia ostal na zrnku kávy a objavila sa pleseň. Ide o veľmi dôkladný proces „mokrého“ spracovania kávy, na konci ktorého sú zrná vhodné na usušenie a praženie. 

Vedeli ste, že okrem Kopi Luwak existuje tzv. „monkey coffee“, ktorá vyrobená opicami z Tajvanu a Indie? Konkrétne ide o opice rhesus a makak, ktoré najprv zrná požujú a následne vypľujú. 

 

Prečo by sme ju nemali kupovať?

Keďže väčšina cibetiek palmových pochádza z klietkového chovu - časovo náročné hľadanie cibetkových výkalov zjavne nieje veľmi lákavý typ podnikania.

Za normálnych okolností sa cibetky žijúce vo voľnej prírode chytajú a držia v malých klietkach na kávových plantážach.

cibetky kopi luwak tyranie zvierat

Podľa odborníkov životné podmienky zvierat žijúcich na týchto plantážach všeobecne nespĺňajú normy v oblasti hygieny, prístrešia či mobility.

Cibetky sú vo všeobecnosti veľmi plaché, nočné zvery. Mnohé kávové plantáže dovoľujú turistom obzerať si ich v klietkach ako atrakciu.

Vo väčšine prípadov majú cibetky veľmi reštriktívnu, kávovú diétu, ktorá im spôsobuje podvýživu a vedie k ďalším sprievodným zdravotným problémom.

Ďalším úskalím je autenticita predávaných káv pod nálepkou Kopi Luwak. Keďže ich prémiová cena láka mnohých predajcov kávy, niet divu, že kupujúci žiaľ nie vždy natrafí na pravú cibetkovú kávu. 

 

Záver

Šálku drahej a jemnej cibetkovej kávy by sme mohli kľudne prirovnať k týraniu týchto malých šelmovitých a plachých tvorov.

Okrem toho sa mnoho kávových expertov zhoduje v názore, že Kopi Luwak má v porovnaní s klasickými kávovými zrnami horšiu chuť aj kyslosť.

Je síce možné, že pred niekoľkými storočiami sa cibetková káva považovala za lahodnú. V dnešnej dobe však spôsob spracovania kávových zŕn je na tak vysokej úrovni, že ponúka tie najlepšie chute kávy, ktorými Kopi Luwak jednoducho nedisponuje. Ak jej však chcete dať šancu, je to samozrejme na vás.

V tom prípade vám odporúčame siahnuť po takej cibetkovej káve, ktorá je držiteľom certifikátu pravosti a dodržiava etické kódexy, vďaka ktorým sú cibetky chované v dôstojných podmienkach.